08 huhtikuuta 2016

Visiitti sanomalehtiarkistoon

Joskus tulee löydettyä uusia lähteitä. Käväisin jonkin aikaa sitten Brages Pressarkivissa, eli Pohjoismaiden vanhimmassa samomalehtiarkistossa, joka on dokumentoinut Suomen ruotsinkielisen lehdistön sisältöä jo vuodesta 1910 saakka.

Arkisto sijaitsee Ritarikadulla, mutta jostain syystä minulla oli vaikeuksia löytää sitä, joten harhailin kyseistä katua edes takaisin hetken, ennen kuin tajusin minne piti mennä. Itse arkisto oli täynnä kapeita käytäviä ja suuria kirjoja tai mappeja, joihin oli leikelty artikkeleita ja muuta materiaalia aihepiireittäin.
Erityisen kiinnostavia omalta kannaltani olivat materiaalit, jotka käsittelivät elämää Helsingissä 1920-luvulla, luotsien ja merimiesten asemaa, sekä sosiaalihuoltoa ja lapsia. Niistä riittikin luettavaa ja selattavaa kansiokaupalla.

Kaikki artikkelit on arkistoitu kokonaisuudessaan, joten on helppoa seurata vaikkapa miten lehdistö on käsitellyt jotain rikostutkintaa, tai mitä sosiaalisia ongelmia on nostettu esiin mediassa. Jokaisen artikkelin kohdalle on merkitty koska ja missä lehdessä ne on julkaistu.

Helsingissä tehtiin kahden kilon kokaiinitakavarikko vuonna 1931. Tässä Hufvudstadsladetin raportti aiheesta.
Artikkeli kuuluu Brages Pressarkivin kokoelmiin.

Sukututkijalle kiinnostava osuus täyttää myös lukuisia hyllymetrejä kirjaston tilasta: nimittäin kuolinilmoitukset. Jos sukulaisesta on julkaistu kuolinilmoitus suomenruotsalaisessa lehdessä, se löytyy täältä. Itsekin tein löytöjä, ja löysin muun muassa isoisoäiti Hannan kuolinilmoituksen vuodelta 1957.

Ilmoitus kuuluu Brages Pressarkivin kokoelmiin.
Kuolinilmoitusten arkisto voikin olla oikea aarreaitta niille, jotka etsivät vaikkapa alle 100 vuottas sitten kuolleiden sukulaisten tarkkoja kuolinaikoja, mutta eivät haluaisi tilata seurakunnalta maksullisia papereita jokaisesta sukulaisesta. Ja jos niitä papereita haluaa tilata, niin kuolinilmoituksista saattaa saada vinkkiä siitä, mitä seurakuntaa kannattaa lähestyä. Ja jos ei muuta, niin saapahan palan historiaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...