04 heinäkuuta 2013

Saaristolaistyttö Helsingissä

Herättelin tauolla ollutta harrastusta ja suuntasin Kansallisarkistoon ensimmäisen lomapäivän kunniaksi. Tarkoituksena oli katsoa, saisinko mitään selville isoisoäiti Emildan elämästä. Emildasta tiesin ennestään sen, että hän oli kotoisin Korppoosta, syntynyt vuonna 1884, perheen toisena lapsena. Vanhemmat olivat Erland Mickelsson, alkujaan Loimaalta kotoisin oleva renki, ja hänen vaimonsa Maria Adolfina Eriksdotter Larsson.  Emildalla oli kaksi vuotta vanhempi isosisko, Matilda Alina.

20-vuotiaana Emilda saapui Helsinkiin, kainalossaan avioton lapsi. Hän alkoi tehdä pyykkärin töitä, ja sai seuraavan viidentoista vuoden aikana vielä yksitoista lasta, joista viisi eli aikuisiksi. Hän ei ollut missään vaiheessa naimisissa, ja vain yhdelle lapsista on kirkonkirjoihin merkitty isä, eräs merimies, joka asui eri osoitteessa kuin Emilda.

Helsingin keskustaa vuonna 1908. Emilda tosin ei ihan keskustassa asunut,
vaan enimmäkseen Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa.
Kuva: I. K. Inha/ Helsingin Sanomat / Wikimedia Commons
Olen jäänyt miettimään, miksi Emilda ei ikinä mennyt naimisiin, vaikka oli selvästikin vakisuhteessa jonkun, ehkäpä juuri tuon merimiehen, kanssa... Ainakin päätellen siitä, että lapsia siunaantui tasaiseen tahtiin. Vuonna  1908 Emilda ehti tehdä jopa niin kutsutut irlantilaiset kaksoset, Birger Valfrid-pojan tammikuussa ja Ragnhild Wilhelmina-tyttösen joulukuussa. Ilman miestä ei Emilda siis naimattomuudestaan ollut. Eräältä nettipalstalla ihmettelin tätä, ja siellä tarjottiin mahdolliseksi vastaukseksi sitä, että kenties Emildan valittu ei ollut päässyt ripille. Tämä ei tietolähteen mukaan ollut harvinaista merimiesten keskuudessa. Ja kun vanhan lain mukaan piti rippikoulu olla käytynä ennen avioliiton satamaan purjehtimista, ei rippikoulua käymätön voinut mennä naimisiin. Mahdollinen selitys tämäkin.

Nyt pääsin kuitenkin tutkimaan Korppoon rippilasten luetteloita. Vuonna 1884 syntyneen Emildan voisi kuvitella päätyvän rippikouluun vuosien 1899 tai 1900 paikkeilla, mutta näistä ei tyttösen nimeä löytynyt lainkaan. Isosisko Matilda sen sijaan löytyi, vuosilta 1899, 1900 ja 1901. Hänen rippikoulunkäyntinsä ei ole sujunut kuin Strömsössä, ja ongelmana näyttää olleen heikko lukutaito ja huono uskonkappaleiden ymmärtäminen. Kolmannella kerralla kuitenkin näyttää onnistuneen.

Emilda sen sijaan... hänet löysin vasta vuoden 1905 rippilasten luettelosta. Neitokainen oli silloin jo 20-vuotias, mutta rippikoulu näytti olevan käymättä. Tälläkin kertaa Emilda oli merkattu rippilasten luettelon loppuun, ilman järjestysnumeroa, ja kommentilla, että ei ole käynyt rippikoulua, vaan käynyt erikseen papin luona lukemassa. Tässä vaiheessa Emildalla oli jo yli vuoden vanha lapsi. Onkohan pappi yrittänyt auttaa tyttöä konfirmaation, että hän voisi mennä naimisiin lapsensa isän kanssa? Ja miksi ihmeessä hän ei ole edes yrittänyt käydä rippikoulua aikaisemmin? Ovatko siskon vaikeudet saaneet Emildan uskomaan, että hänkään ei pärjäisi? Merkintöjen mukaan hän sentään luki välttävästi, vaikka uskonkappaleiden ymmärtämisen suhteen oli vähän huonommin.

Helsingin Eteläsatama 1800-1900-lukujen vaihteessa.
Kuva: Wikimedia Commons

Ei tainnut kuitenkaan onnistua, ja samana vuonna Emilda lähtikin jo Helsinkiin, edelleen naimattomana. Miten lapsen isän kävi, sitä en tiedä. Lapsen kastemerkinnän yhteydessä ei ole merkintää isästä, ja Emilda on ainakin Helsinkiin muuttaneiden listan mukaan saapunut kaupunkiin seurassaan vain lapsensa. Jos Emilda ei milloinkaan päässyt ripille, ei hän voinut mennä naimisiin. Vasta vuonna 1917 Suomessa saatiin asetus, joka mahdollisti siviilivihkimisen, ja ymmärtääkseni sen myötä vihkimisen ilman konfirmaatiota.

Emilda kuoli Helsingissä vuonna 1963, 78 vuoden ikäisenä. Hänen hautaansa ei enää ole olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...