20 heinäkuuta 2013

Harmia Häkkisistä

Mokomat Häkkiset, miksi niistä on niin paljon vaivaa?

Tarkemmin sanottuna isoisoisoäitini Kristiina Heikintytär Häkkisen perheestä. En vieläkään ole onnistunut selvittämään Kristiinan ja muutaman siskonsa syntymäpaikkaa, vaikka apuna oli sukututkimuskurssin opettaja. Kiroiluksihan se meni.

Kristiina, äitini isän äidin äiti, syntyi 8. syyskuuta 1883. Katihan mukaan hän oli syntynyt Pielisjärvellä. Pielisjärven kirjoista ei vaan löydy minkäänlaista merkintää tyttösen syntymästä. Samoin siskot Helena Maria (synt. 1880) ja Anna (synt. 1882) on merkitty Pielisjärvellä syntyneiksi, mutta siskojen syntymämerkintöjä ei tunnu löytyvän mistään. Sen sijaan saman perheen muita lapsia, niin vanhempia kuin nuorempia, löytyy Pielisjärveltä syntyneistä.

Renki/lois Heikki Häkkinen ja vaimonsa Lena Myllynen ovat saaneet ainakin seuraavat lapset Pielisjärvellä, Lieksan kylässä:

  • Brita Maria, synt. 12. tammikuuta 1875 (Digi)
  • Anna Lena, synt. 2. helmikuuta 1876 (Digi)
  • Heikki, synt. 1. kesäkuuta 1878 (Digi)
  • Katri, synt. 17. elokuuta 1886 (Hiski)

Eli tästä voisi päätellä, että perhe on oleskellut jossain muualla kuin Pielisjärvellä ainakin vuosina 1880-1883. Mutta missä? Isä Heikki Häkkinen oli syntyjään Nurmeksesta, ja muutti sieltä Pielisjärvelle vuonna 1873. Nurmes olisi siis looginen paikka, mistä perhettä voisi etsiä. Mutta ei sielläkään napannut. Olemassa olevista muuttaneiden listoistakaan en löytänyt.

Isä Heikki Häkkinen taas on oma lukunsa. Siinä vaiheessa, kun hän muuttaa Nurmeksesta Pielisjärvelle, on herralla ikää jo 27 tai 28 vuotta. Silti hänen kohdallaan on maininta "ei admitterad", eli ei päässyt ripille. Miten ihmeessä hän siis onnistui menemään naimisiin? Herran rippikirjan sivuksi on myös merkitty sivu, jolta häntä ei löydy. Ongelmaa kerrakseen.

Oman ongelmansa tuo se, että seutu on minulle täysin tuntematonta, ja se, että perhettä on jostain syystä todella hankala seurata rippikirjoissa. Viimeksi kun yritin seurata perhettä halki rippikirjojen, homma meni niin hankalaksi, että jouduin lähtemään rauhoittumaan kahvikupposen ja hyvän seuran pariin.

Ensi viikolla olisi vielä lomaa... pitänee lähteä uudestaan käymään Kansallisarkistossa. Ja varustautua lehmän hermoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...