03 huhtikuuta 2012

Matildan reissu Rautalammilta etelään

Jatketaanpa vielä Matildan miettimistä. Vanhasta, käsikirjoitetusta virkatodistuksen kopiosta sain tietää että Matilda saapui Helsingin pitäjään 1904. Lähtöpaikkakunta ei kuitenkaan ollut Rautalampi, vaan jokin muu. Tiirailimme joukolla kiemuroita ja mietimme mitä ruotsinkielisessä tekstissä oikein sanottiin. Oliko se "Hitis" (Hiittinen)? Vai kenties Vittis (Huittinen)? Vai olisiko se sittenkin Ittis (Iitti)? Ja mitä ihmettä Matilda teki siellä, eikä Rautalammella?

Katsotaanpas karttaa:

Karttapohjat Wikimedia Commons
Klikkaa suuremmaksi

Olen merkinnyt karttaan Matildan kotipaikkakunnan (Rautalampi), uuden kotipaikkakunnan (Helsingin pitäjä, nykyään Vantaa) ja mahdolliset paikkakunnat joiden kautta hän kulki. Pitää huomioida, että tässä kartassa näkyvät nyt nykyisten alueiden raja. Esimerkiksi Rautalampi on ymmärtääkseni ollut ennen nykyistä suurempi, ja Helsingin pitäjä on taidettu 1900-luvun alun jälkeen paloitella useampaankin kertaan, osia siitä annettiin Helsingille ja lopuista tehtiin Vantaa. Kartasta näkee kuitenkin paikkakuntien sijainnin aika hyvin.

Hiittinen on melko pieni ja kaukana Rautalammesta. Koukkaaminen sitä kautta Helsingin pitäjään vaikuttaa melko epätodennäköiseltä. Huittinen on vähän parempi vaihtoehto, vaikka sekin tarkoittaisi aikamoista mutkaa lännen kautta. Todennäköisimmäksi jää siis Iitti, joka sijaitsee melko suorassa linjassa Rautalammen ja Helsingin pitäjän välissä. 

Teoria, jonka mukaan Matilda saapui Helsingin pitäjään Iitin kautta tukee myös hänen muuttomerkintänsä Rautalammen kirkonkirjoissa:

Rautalammen muuttaneet 1903
Klikkaa isommaksi
Lukeeko tuossa "Iitiin"? Ainakaan Huittisilta tai Hiittisiltä se ei näytä. Piika Matilda Wehniäinen on siis lähtenyt Rautalammelta loppuvuodesta 1903, yksi ja ilman perhettä, ja muuttanut Iittiin. Sieltä hän on vuotta myöhemmin jatkanut taas etelään päin ja Helsingin pitäjään. Miksi Iitti? En osaa sanoa varmasti, mutta pikainen googlaus osoitti että siellä on saattanut olla jonkinlaista teollisuutta noihin aikoihin. Ehkäpä sinne tarvittiin paljon työntekijöitä. Tai ehkäpä Matilda vain sattui saamaan sieltä työpaikan, jonne jäi vuodeksi. 

Rautalammen muuttaneiden kirjoista löysin myös jotain muuta kiinnostavaa. Matildan nuorempi sisko Anna Wehniäinen on jo vuotta aikaisemmin, 1902, muuttanut Rautalammelta Tuusulaan, lähelle Helsingin pitäjää. Anna, joka muuttaessaan oli vasta 20-vuotias, meni ensin piiaksi Hyrylään, missä hän ei viihtynyt kovinkaan kauan, sillä hän siirtyi melkein heti piiaksi Alikeravaan. Tuusulassa Anna viihtyi vuoteen 1907 saakka, jolloin hänen kerrotaan muuttaneen Helsinkiin. Koska Helsingin kirkonkirjoja ei nykyään pääse itse kaivelemaan, Annan jäljet loppuvat tällä havaa tähän.

Briefly in English
My great grandmother Matilda came to Helsinge in 1904, but from where? The handwritten records are unclear. It coulb be "Hitis" (Hiittinen), "Vittis" (Huittinen) or even "Ittis" (Iitti). The map shows where in Finland those places are located and on basis of that the most plausible alternative is Ittis. The lists over people who moved away from Rautalampi support this theory.

Another find: Matilda's younger sister left Rautalampi an year earlier, at the age of 20. She moved to Tuusula and after a few years to Helsinki. That's where the information about her stops.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...