19 huhtikuuta 2012


Lisäsin tänään esiäitien ja -isien kotipaikkakuntiin uuden paikan, nimittäin Pieksämäen maalaiskunnan. Siellä äidin isän isän isän äitini Anna Maria Kinnunen näki päivän valon toukokuussa 1813. Hänestä en kovin paljoa vielä tiedä. Jossain vaiheessa hän on vanhempineen ja ainakin yhden siskon kanssa muuttanut Joroisiin, missä hän aikanaan meni naimisiin Yrjö Tuovisen kanssa. Anna Marian ja Yrjön poika Matti oli merimies, josta olen kirjoitellut muutaman kerran aikaisemmin: osa 1 | osa 2 | osa 3 | osa 4

Pieksämäen sijainti.
Kartta: Wikimedia Commons
Pieksämäen maalaiskunta on minulle täysin tuntematonta aluetta. Nähtävästi se sijaitsi Etelä-Savossa ja oli osa nykyistä Pieksämäen kaupunkia. Kaupungin naapurikuntia ovat muun muassa Joroinen, Juva ja Rautalampi, joista olenkin jo löytänyt sukua.

Anna Marian synnyinkylä Valkeamäki ei jostain syystä löydy ollenkaan Pieksämäen maaseurakunnan kylien listasta, mutta Virtasalmen listasta kylläkin. Alueella näyttää tapahtuneen monia seurakuntien ja myöhemmin kuntien ja kaupunkien liitoksia ja pilkkomisia. Nykyään Virtasalmikin näyttää kuuluvat Pieksämäen kaupunkiin. Päättäisivät nyt minne haluavat kuulua.

Ihmiset tuntuvat olleen Savon seudulla liikkuvaisempia kuin Uudellamaalla. Kotikuntaa on vaihdettu helpommin, ja kauemmaskin on lähdetty, Karjalaan ja Uudellemaalle saakka.

Pitäisi varmaan jossain vaiheessa tehdä jonkinmoinen kartta, josta näkee mistä päin Suomea sukupuun juuret kasvavat. Savolaisjuuria alkaa olla jo pelottavan paljon, minä kun luulin olevani lähinnä uusimaalainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...