31 maaliskuuta 2012

Salaperäinen Matilda

Isomummoni Matilda Vehniäinen on aina jäänyt vähän salaperäiseksi hahmoksi. Hänestä ei tietääkseni ole olemassa yhtäkään kuvaa, ja olenkin miettinyt miltä hän on mahtanut näyttää. Matildan lapset näyttävät kaikki olleen kovin erinäköisiä, joten on vaikea sanoa mitään varmaa.

Muutenkin tiedot Matildasta ovat olleet aika vähäisiä. Hän syntyi Rautalammilla 25. helmikuuta 1881. Vanhempien nimet olivat Aapeli Wehniäinen ja Ebba Maria Huuskonen. Aapelia kuvaillaan sanalla "loinen", mikä tarkoittaa sitä että nuorella parilla ei ollut omaa torppaa tai taloa, vaan he työskentelivät ja elivät jonkun muun luona. Matilda tuli Helsingin pitäjään loppuvuodesta 1904, 23-vuotiaana, ja sai töitä palvelijana. Hyvin pian tämän jälkeen hän on tavannut Karl Oskar Hedmanin, koska pariskunta asteli vihille jo syyskuussa seuraavana vuonna. Matilda sai Karlin kanssa neljä lasta, ja kuoli vain 49-vuotiaana umpisuolentulehdukseen.

Tässä tiedot jotka olin onnistunut Matildasta kokoamaan. Hän on harmittavasti sen verran vanha, että kukaan elossaoleva ei muista häntä, mutta silti niin nuori, että häntä ei oikein pääse netissä olevista kirkonkirjoista kunnolla etsiskelemään. Nyt onnistuin kuitenkin löytämään Matildasta jotain uutta. Hänellä oli nimittäin ainakin neljä siskoa ja neljä veljeä, kenties enemmänkin.

Kuva Rautalammin lastenkirjasta 1891-1900, sivu 522

Matildan sisaruksia olivat ainakin:
  • Ida Maria s. 1879
  • Anna s. 1883
  • Aapeli s. 1886
  • Emma Johanna s. 1888
  • Johannes s. 1890
  • Helmi Lydia s. 1892
  • Otto s. 1896
  • Kalle Kaapro s. 1899

Matilda oli lapsista toiseksi vanhin, ja sijoittuu siis listassa Ida Marian ja Annan väliin. Sisarusten myöhemmistä kohtalonvaiheista minulla ei ole tietoa. Elossa oleva polvi oikein muista mainitsiko mummu ikinä Wehniäisen tätejä ja enoja, joten on mahdollista että heidän kanssaan ei ole pidetty yhteyttä. 

On myös mahdollista että kaikki sisarukset ovat muuttaneet eri suunnille maata työn perässä, ja miksipä ei ulkomaillekin. Sisarusten isä Aapeli nimittäin päätyi mäkitupalaiseksi, joista Wikipedia kertoo seuraavaa:
Vuokrattu mäkitupa käsitti yleensä vain pienen talon. Viljelysalaa sopimukseen ei kuulunut ollenkaan tai sitä oli vain hyvin vähän. Mäkitupalaiset saivat elantonsa pääasiassa ulkopuolisilla töillä; toisten tilojen renkeinä ja piikoina tai käsityöläisinä. Työsuhteet olivat usein lyhytaikaisia. Lisäksi mäkitupalaisen tuli hoitaa tilalliselle tuvan vuokra työvelvoitteena, taksvärkkinä. 
Sääty-yhteiskunnassa asumismuoto määritti myös yhteiskunnallista asemaa: mäkitupalaiset miellettiin osaksi alempia yhteiskuntaluokkia, niukasti irtolaisväestön yläpuolelle.
Mäkitupalaisista tuli paljon siirtolaisia. Kun toimeentulo oli hankalasti saatava, ja mahdollisuudet parempaan vähäiset, lähdettiin helposti etsimään töitä ja leveämpää leipää muualta. Sama syy todennäköisesti toi nuoren Matildan Helsingin pitäjään.

***

Briefly in English:

My great grandmother Matilda Vehniäinen has always been a bit of a mystery. There's no pictures of her. I've tried to imagine what she might have looked like, but her children look nothing alike, so it's difficult.

Matilda was born in Rautalampi in 1881. Her parents were Aapeli (Abel) Wehniäinen and Ebba Maria Huuskonen. When she was 23 she moved to the rural municipality of Helsinki (nowadays Vantaa) and started working as a servant. Soon after this she met Karl Oscar Hedman, who she married the following year. Matilda had four children and died from appendicitis at the age of 49.

New information: Matilda had at least eight siblings: Ida Maria 1879, Anna 1883, Aapeli 1886, Emma Johanna 1888, Johannes 1890, Helmi Lydia 1892, Otto 189 and Kalle Kaapro 1899. Matilda was the second child. I don't have any information on what happened to Matilda's siblings. It's possible they all moved to different places in Finland, maybe some even emigrated. Their father Aapeli was a mäkitupalainen (possible translations "hill cottager" or "side tenant farmer"). These were often very poor, so they often emigrated to find a better life. This is probably the reason why the young Matilda left her home and moved to the other side of Finland.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...