28 elokuuta 2011

Menneiden aikojen tunnelmaa Ragvaldsin tilalla

Viikonloppua tuli tutustuttua hieman Kirkkonummen menneisyyteen. Kiinnostavin kohde oli mielestäni Ragvadsin museoalue. Päärakennuksessa pääsee tutustumaan entisen omistajan, Bertil Malmströmin, elämän ja kodin kautta paikallisiin oloihin.

Tilan päärakennusta on kunnostettu ahkerasti, ja se on nykyään varsin hyvässä kunnossa. Oppaamme kyllä pelotteli kertomalla, että viitisen vuotta sitten lattia oli niin huonossa kunnossa, että talo oli lähes sortumavalmis.  Nyt se kuitenkin oli kunnostettu.


Talon sisällä tuli melkein heti vastaan tällainen sisustuselementti. Lievästi sanottuna pelottava, ja lähes sata vuotta vanha. Olikohan vuonna 1917 ammuttu. Siellä se katseli vierailijoita hymistellen, nälkäisen näköisenä...


Keittiössä oli jäljellä vanha uuni 1800-luvulta. Ehkäpä esiäidit ovat tuollaisella keitelleet puuroa ja pottua. Kuten kuvasta näkyy, tässä museossa ei ole lähdetty luomaan tyypillistä jonkun tietyn ikäkauden kotia, vaan talossa on esillä aitoja esineitä, jotka ovat kuuluneet talossa asuneille. Siksi osa esineistä on peräisin 1800-luvun puolelta, ja osa niinkin uusia kuin 1980-luvun alusta. Salonki. Tätä huonetta ei lämmitetty ja käytetty arkisin, pelkästään erikoistapauksissa. Kaikki pöytäliinat ja osittain muutkin tekstiilit ovat lähtöisin Bertil Malmströmin äidin käsistä. Oppaamme kertoi että ne ovat säilyneet  aivan sattumalta; kun käsky tyhjentää Porkkala tuli, oli aikaa vain jokunen päivä. Salongin nurkassa seisoi suuri liinavaatekaappi, jonka sisällä olivat kaikki käsinkirjaillut liinat ja muut ihanuudet. Pahaksi onneksi kaapin avain oli hukassa, eikä kaappia onnistuttu avaamaan muullakaan keinoin. Kokonaisena kaappia ei saatu otettua mukaan, sen verran iso ja painava kolho se oli. Kaappi sisältöineen jätettiin siis taloon.


Kun talon omistajat asettuivat taloksi he löysivät kaapin avaimen, mutta eipä siitä enää siinä vaiheessa hyötyä ollut. Porkkalan alue oli vuokrattu Neuvostoliitolle 50 vuodeksi. Mutta kun alue yllättäen palautettiin etuajassa, palasivat Malmströmit taas kotitilalleen. Talossa oli asunut neuvostoliittolaisia asukkaita, mutta yllättäen... kaappi seisoi edelleen samassa nurkassa. Samassa kunnossa kuin ennen. Edelleen lukossa... ja sisällään kaikki liinat ja muut. Nähtävästi kaappia ei oltu edes yritetty avata. 


Talossa oli esillä Malmbergien käyttämiä aitoja, vanhoja koulukirjoja. Ainakin algebraa ja Raamatun historiaa oli opiskeltu. Oppaamme ei ollut varma missä Bertil Malmström oli käynyt koulunsa, mutta hän epäili että perustaidot opeteltiin luultavast Överbyssä, siis samassa koulussa missä Kirkkonummen puolen suku on oppinsa saanut. 

Päärakennuksen pihalla näkyi pikkuruinen talo.

Syytinkitupa, joka myös on toiminut renkitupana. Tietääkseni kukaan esi-isistä tai -äideistä ei ole ollut renkinä taikka piikana Ragvaldsin tilalla, mutta kyllä muualla Överbyssä, eli ihan lähialueella. Ehkäpä he ovat asustaneet jossakin tämän tapaisessa tuvassa. 

Pihapiiristä löytyi muiden rakennusten joukosta myös vaunuvarasto. Olivat nuo entisaikojen autotallin vastineet aika reilun kokoisia. Valitettavasti joku on halunnut jättää vajaan nykyajan merkin, ja sitä rumentavat nyt jonkinmoiset grafittityyppiset söhryt :(

Alueella on myös opetuspuutarha ja piharakennuksia, mutta jätimme tällä kertaa niiden tarkemman tutkimisen väliin, koska sää ei suosinut. Suosittelen pistäytymään museossa. Se ei ole kovin suuri, mutta silti kiinnostava. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...