01 kesäkuuta 2011

Alueellisia eroja Suomenmaassa

Kun osa suvusta on asustanut tiukasti Uusimaalla, ja toinen taas on seilannut ympäri itäistä Suomea, voidaan tehdä muutamia havaintoja. Elämä ei ole ollut aivan samanlaista eri puolilla Suomea.

Muutamia havaintoja:

  • Itä-Suomessa sukunimet ilmestyvät kirjonkirjoihin hieman aikaisemmin kuin Uudellamaalla. 
  • Itä-Suomen naiset käyttävät usein myös naimisiin mentyään omaa sukunimeään, kun taas Uudellamaalla asustavat naiset usein esiintyvät kirkonkirjoissa miehensä nimellä. Poikkeuksia toki löytyy.
  • Muuttokäyttäytyminen on ollut erilaista: idässä on usein muutettu torppaa isommalla joukolla. Esimerkkinä voidaan mainita vaikka jo aikaisemmin mainitut Waltosen veljekset, jotka aikuisina, perheellisinä miehinä muuttivat yhdessä torpasta torppaan, mukana vaimot, lukuisa lapsikatras sekä vanha äitimuori. 
  • Uudellamaalla on enemmän pysytty paikoillaan, tai muutettu ydinperhejoukolla.Vaivaiset vanhemmat ovat usein asuneet samaa taloa nuoren perheen kanssa, mutta esim. veljessarja perheineen ei ole yhdessä muuttanut ympäriinsä. Ehkä tämä on merkki siitä, että idässä talot ja tilat ovat olleet suurempia ja väkirikkaampia kuin etelässä. 
  • Idässä perheet ovat olleet jonkin verran suurempia kuin etelässä. Lapsia on syntynyt hieman enemmän, ainakin minun sukulaisteni keskuudessa. 
  • Idässä ollaan oltu halukkaampia vaihtamaan paikkakuntaa. Etelässä on pysytelty pienemmällä alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...