09 toukokuuta 2011

Taas erään Matin jäljillä

Missä ihmeessä Matti Waltonen, Wille Waltosen isä, oli syntynyt? Tämä mysteeri on askarruttanut minua jo jonkin aikaa. Mateista tuntuu usein aiheutuvan erityisen paljon vaivaa, sama ongelma kun vaivasi minua myös merimies Matti Tuovisen kohdalla.

Viipurin kirkonkirjoja löytyy skannattuna Kansallisarkistosta, mutta niitä on jokseenkin hidas ja hankala selata. Digitaaliarkiston skannaukset ovat puolestaan sen verran huonolaatuisia, että niitä on vaikea tulkita. Jouduin siis vuodattamaan Mattien eteen verta, hikea ja kyyneleitä, tai ainakin kahta viimeksimainittua. Ja sainpa selville seuraavaa:

Matti Waltonen on asunut Viipurin seudulla useammassa paikassa vuosien mittaan, ainakin Laiharannassa ja Lavolassa. Useimmiten hän on asunut samassa paikassa kuin kaksi vanhempaa veljeään Johan ja Petter, eli suomeksi varmaan Juhani ja Pekka. Ehkä on helpompaa kutsua heitä niillä nimillä, jotka kirkonkirjoihin on merkitty, kun oikeasta nimestä ei ole varmaa tietoa. 

Johan ja Petter olivat naimisissa siskosten, Maria ja Eva Paavilaisen, kanssa. Kaikki kolme Waltosen poikaa ja heidän vaimonsa näyttävät olleen hedelmällisiä, sillä lapsia on siunaantunut sellainen liuta, että on vaikea pitää mielessä kuka on kenekin lapsi. Matin ja Maria Porkan lapset onkin jo mainittu edellisessä viestissä. 

Veljesten isää en ole vielä onnistunut kirjonkirjoista löytämään, mutta hänen nimensä on melko varmasti Petter Waltonen. Poikien äidin onnistuin löytämään: leski Stina Carin Luukoin (Kristina Katarina Luukkonen), (1806-1867). 

En ole onnistunut löytämään veljeksiä ja äitiä 1850-lukua aikaisemmista kirkonkirjoista, joten epäilen, että he ovat ehkä muuttaneet Viipuriin jostain muualta. Pikainen Hiski-etsintä ei löytänyt heitä ainakaan naapuriseurakunnista, mutta se ei vielä merkitse mitään. Etsintä jatkukoon!

Petter Waltonen (?-?) + Kristina Luukkonen (1806-1869)
|
Matti Waltonen (1841-1909) + Maria Porkka (1847-?)
|
Wille Waltonen (1879-1944) + Kristiina Häkkinen (1883-?)
|
Lyyli Waltonen (1905-?) + Yrjö Tuovinen (1898-1980)
|
Vaari
|
Äiti
|
Minä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...