17 huhtikuuta 2011

Rehellinen ja nuhteeton

Vasta 15-vuotias Adolf Fredrik Eriksson tuli Lohjalta Kirkkonummelle rengiksi vuonna 1855. Muuttotodistuksen mukaan hän muuttaa nyt virallisesti Kirkkonummelle, jossa hän on jo aikaisemmin jonkin aikaa oleskellut. Adolf Fredrik ei ole vielä päässyt ripille, lukee välttäväst ja ymmärtää uskonnon oppeja vähäsen. Hänellä ei ole minkäänlaista ruumiinvammaa, ja hänet on rokotettu. Elintavoiltaan Adolf Fredrik on rehellinen ja nuhteeton.Adolf Fredrik on viimeinen Kirkkonummelle muuttanut vuonna 1855, jossa hän on kierrellyt renkinä monessa paikassa. Palveluspaikka on vaihtunut vuoden tai korkeintaan parin välein, kuten oli tähän aikaan tapana.
Erikssonin sisarukset ovat joukolla lähteneet Kirkkonummelle jo nuorella iällä. Ehkäpä Lohjalla ei ollut tarjota työpaikkoja nuorille, tai ehkäpä isosisko on houkutellut nuoremmat mukaansa naapuripaikkakunnalle.

Adolf Fredrik jatkaa pitkään kiertelyä Kirkkonummella. 1863 hän siirtyy kiertelemään Överbyn tiloja, ja luultavasti siellä hän tapaa Maria Sofia Bergmanin, tulevan vaimonsa, jonka kanssa hän ottaa kuulutukset syyskuussa 1868, ja kahta kuukautta myöhemmin taluttaa alttarille. 

Kun pariskunta hakee kuulutukset, on Maria Sofialla puolivuotias, avioton Olga-tytär. Lapsen isästä ei ole kirkonkirjoissa mainintaa, mutta on hyvinkin mahdollista, että Adolf Fredrik on tämänkin tytön isä. Yhdessä pariskunta ehtii saada vielä viisi tytärtä ja yhden pojan, ennen Adolf Fredrikin kuolemaa, vain 45 vuoden iässä.Kuolinsyyksi on miehelle merkitty "kallbrand", eli kuolio. Oliko kyseessä ehkä onnettomuus? Vai sairuden aiheuttama kuolio? Sitä eivät kirkonkirjat kerro.Sukupuun oksa:

Adolf Fredrik Eriksson (1840-1885) + Maria Sofia Bergman (1844-1923)
|
Hanna Wilhelmina Eriksson (1870-1950) + Anders Alfred Lindström (1858-1923)
|
Gammelmummu
|
Famu
|
Isä
|
Minä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...