03 huhtikuuta 2011

Lindströmin pojat allekirjoittivat Suuren adressin

Vuonna 1899 kerättiin Suomessa niin sanottu Suuri adressi, joka oli tarkoitettu vastustamaan helmikuun manifestia, asiakirjaa joka rajoitti Suomen oikeuksia ja kavensi autonomiaa. Adressia kerättiin m.m. ylioppilaiden voimin. He hiihtivät ympäri Suomea ja keräsivät yhteensä 522 931 allekirjoitusta, 11 päivän aikana. Se oli uskomaton saavutus, kun otetaan huomioon että Suomessa asui vain 2,5 miljoonaa ihmistä tuohon aikaan. Suomesta lähti lähetystö viemään adressia keisarille, mutta keisari ei suostunut ottamaan heitä vastaan.

Adressi on skannattu ja se löytyy Kansallisarkisto Digitaaliarkistosta. Päädyin tietenkin kaivelemaan Kirkkonummen osuutta, ja kyllähän sieltä pari tuttua nimeä löytyi:Anders Alfred Lindström, isoisoisoisäni, ja hänen isoveljensä Axel. Perheen naisväki ei jostain syystä ole allekirjoittanut adressia. Ehkäpä Anders ja Axel olivat liikkeellä kylillä, kun he päätyivät allekirjoittamaan adressin. En ole ikinä nähnyt valokuvaa kummastakaan miehestä, ja he kuolivat vuosikausia ennen syntymääni. Siksi tällainen asia, heidän itse kirjoittama nimikirjoitus, tekee heistä jotenkin todellisempia.

Kuka innostuisi etsimään Viipurin osuudesta Valtosia ja Tuovisia?

2 kommenttia:

  1. Tuli vaan mieleeni saikohan naiset edes kirjoittaa nimensä siihen Adressiin. Ei naisilla ollut varmaankaan äänioikeutta?

    VastaaPoista
  2. Jos selailet adressia, niin huomaat että siellä on paljonkin naisten allekirjoituksia :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...