01 maaliskuuta 2011

Sukulaisia mediassa: Raittiusseuran toimintaa

Kirkkonummen puolen suvusta en ole vielä kertonutkaan tässä blogissa. Heistä sen verran, että Getbergin eli Vuohimäen kylässä on asunut Lindbergejä yli sata vuotta, ehkä kauemminkin. Perimätiedon mukaan Getbergin tila olisi ollut suvun omistuksessa jo 1500-luvulta asti. Noh, jonkun suvun ainakin. Löysin kirkonkirjoista viitteitä siihen suuntaan, että minun esi-isäni olisivat saapuneet Getbergin 1800-luvun alkuvuosina, avioliiton kautta. 

Jo 1900-luvun alkuvuosina Getbergissä on oltu innokkaita raittiusaatteen kannattajia. Vanhoista sanomalehdistä löytyy ilmoituksia, joissa kutsutaan ihmisiä raittiusseuran kokoukseen Getbergiin. Aktiivisina jäseninä mainitaan ainakin Axel ja Emil Lindström, joiden tarkka sukulaisuussuhde minuun on jäänyt epäselväksi. Axel saattaisi olla isomummoni isoisä, setä tai serkku. Asia kaipaa siis lisäselvityksiä.

Veckobladet-lehden 22.6.1907 julkaistusta numerosta löytyy seuraava ilmoitus:


Raittiusseura Verdandi ilmoittaa järjestävänsä suuren kansanjuhlan Getbergissä juhannusaattona. Ohjelmassa on ainakin viulumusiikkia, jonglööri, merimiestansseja, (opettavainen?) näytelmä ja tanssia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...