17 maaliskuuta 2011

Salakuljetuksesta sakkoja

"Väkijuomalain 59 §:n nojalla, niinkuin se on muutettuna väkijuomista, annetun lain 59 ja 78 §:n muuttamisesta 24/3 1933 annetussa laissa, (asetus N:o 95 vuodelta 1933) voidaan sellaisen henkilön luona, joka on syytteenalaisena luvattomasta väkijuomain valmistuksesta, maahantuonnista, kuljetuksesta, hallussapidosta, säilyttämisestä tai myymisestä tahi anniskelusta tahi joka viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana on siitä lainmukaisilla päätöksellä tuomittu rangaistukseen, toimittaa etsintä, kun on syytä varoa, että hän on tehnyt tai tekee sellaisen rikoksen."
Niinpä niin, viina on aina jaksanut kiinnostaa Suomen kansaa. Siksi en ollenkaan yllättynyt kun törmäsin sivuun Luettelo v. 1933 salakuljetuksesta tuomituista. Vielä vähemmän yllätyin, kun törmäsin siinä tuttuun nimeen:
"Lindström, Hjalmar Alfred, pienviljelijä, s. 7/4 -97 Kirkkonummella, jossa kotip. ja as., Helsingin R. O. tuom. 14/10 -33 800 mk:n sakk."
Sukulaisille tiedoksi: tässä on siis kyseessä gammelmummun isoveli, joka on jäänyt kiinni viinan salakuljetuksesta ja saanut 800 mk sakkoja. On meno Getbergissä muuttunut sitten vuosisadan alkuvuosien, kun paikalla harrastettiin aktiivista raittiusseuratoimintaa.

Hjalmarin kanssa samana päivänä on sakkoja saanut toinenkin mies:
"Weckström, Emil Engelbert, työmies, a. 23/4 -99 Kirkkonummella, jossa kotip. ja as., Helsingin R. O. tuom. 14/10 -33 800 mk:n sakk."
Ovat tainneet Kirkkonummen pojat olla yhdessä liikkeellä, kun sakkoja on tuomittu samana päivänä ja saman verran. Weckströmeillä tuntuu muutenkin olleen läheiset välit Lindströmeihin ja Ericssoneihin (Hjalmarin äidin sukuun). Näiden sukujen väliltä löytyy Kirkkonummelta useita avioliittoja, ja usein näiden sukujen jäsenet ovat asuneet samoissa kylissä.

Perimätiedon mukaan suvussa on harjoitettu enemmänkin viinan salakuljetusta... mutta ainakaan vuonna 1933 kukaan muu ei ole jäänyt siitä kiinni.

1 kommentti:

  1. On se ihmeelistä, että kieltolain aikana juotii, poltettiin ja salakujetetiin viinaa enemmän kuin koskaan aikasemmin ja sen jälkeen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...