06 maaliskuuta 2011

Oman talon herraksi aviovuoteen kautta

Olen jo muutamaan kertaan maininnut, että isän puoleiset sukulaiseni ovat eläneet Kirkkonummen Getbergissä. Perimätiedon mukaan Getbergin tila olisi ollut suvun hallussa jo 1500-luvulla, mutta kirkonkirjat ovat muuta mieltä. Ainakin jos tulkitsen niitä oikein. Sen verran aloittelija olen, että en mene takuuseen siitä, että virheitä ei synny. 
Mutta lähdetään nyt kuitenkin siitä olettamuksesta, että en ole joutunut täysin hakoteille. Silloin ajankohtaiseksi nousee kysymys: Miten Getbergin tila päätyi Lindströmien käsiin?
Kurkataanpas Kirkkonummen kirkonkirjoihin 1700-luvun loppupuolella. Getbergin talonpoikana löytyykin Carl Andersson Lindberg (1769-1809), ei siis Lindström. Hän meni naimisiin siuntiolaisen Anna Stina Jacobsdotter Löfmanin kanssa vuonna 1796. Pariskunta sai pian suurehkon lapsikatraan: Anna Maria (s. 1795), Carl Henric (s. 1797), Christiania (s. 1799) sekä Ulrica (s. 1801).
Pariskunnan onni ei kuitenkaan jatkunut, sillä syksyllä 1803 vasta 32-vuotias Anna Stina sairastui ja kuoli. Kuolinsyyksi on merkitty "svullnad" joka suomeksi saattaa tarkoittaa jotain seuraavista: "ajos, paise, kasvain, pöhöttymä, turvottuma". Mikä sitten olikaan vikana, se lopetti nuoren naisen elämän.
Carlia ei voi syyttää hitaaksi, sillä jo seuraavana kesänä hän talutti alttarille inkoolaisen Anna Stina Henricsdotter Kämpen, Kämpbackan kylästä, Kårsin talosta. Ehkäpä Carlilla oli kiire saada tilalle emäntä ja lapsille äitipuoli. Vanhin lapsista, Anna Maria, oli tuolloin vasta 8-vuotias.
Carl ja nuorempi Anna Stina saivat kaksi lasta. Tytär Friedrica Charlotta syntyi 1806 ja poika Anders Johan 1808. Tälläkään kertaa seesteistä elämää ei kestänyt kauan. Carl Anders kuoli kevättalvella 1809 yskään. Ikää hänellä oli vain 40 vuotta.
Anna Stina Kämpe oli nyt kuuden isättömän lapsen äiti ja äitipuoli. Mutta ikävät tapahtumat eivät tähän lopu. Samana vuonna kuolee tytär Friedrica, 3 vuoden ikäisenä. Tyttösen hämäräperäiseksi kuolinsyyksi on kirjattu "svullnad", sama kuin hänen isänsä ensimmäiselle vaimolle. Muutamaa kuukautta myöhemmin menehtyy vasta vuoden ikäinen Anders Johan kuumeeseen.
Nyt päästään Lindströmien pariin.
Puolitoista vuotta myöhemmin, syksyllä 1810, kuvaan astuu vihdoinkin Henric Andersson Lindström, Skinnarsin kylästä. Henricistä tulee Getbergin uusi talonpoika, ja hänen jälkeläisensä hallitsevat Getbergiä seuraavat 140 vuotta. Näin on Getbergin herruus siirtynyt uuteen sukuun... ainakin jos oletamme, että Henric ei ollut sukua Carl Lindbergille. Sekin on mahdollista pienellä paikkakunnalla: vuonna 1750, noin 60 vuotta aikaisemmin, Kirkkonummella oli 2343 asukasta.
Henric Lindström ja Anna Stina saavat viisi lasta: Gustav Henric (1811), Axel Gabriel (1814), Anders Johan (1817), Clara Carolina (1819) ja Carl August (1822). Vanhan talonpoika Lindbergin lapset on merkitty kirkonkirjoihin perheen kohdalle, lisämerkinnällä "styvbarn", joten voidaan varmaan olettaa että he ovat asuneet äitipuolensa ja tämän uuden miehen kodissa.
Lindströmin perhe Kirkkonummen rippikirjasta vuosilta 1827-1834.
Kuva Kansallisarkiston Digiarkistosta
Looginen jatkaja Getbergin tilalle olisi kai Lindbergin vanhin poika, Carl Henric. Hän kuitenkin kuolee jo vuonna 1821, vasta 23-vuotiaana. Kyseessä lienee ollut jonkinlainen kuumetauti, koska kuolinsyyksi on merkitty "frossa", joka voi tarkoittaa mitä tahansa malariasta vaihtelevaan kuumeeseen. Lindbergin ensimmäisestä liitosta olevat tyttäret menevät naimisiin ja muuttavat pois.
Seuraavana perimyösvuorossa ovatkin jo Henricin ja Anna Stinan lapset. Vanhin poika Gustav Henric kuolee hänkin "frossaan", vasta 18-vuotiaana. Talon herruus menee siis Axel Gabriel Henricsson Lindströmille, isoisoisoisoisälleni.
Henric elää 63-vuotiaaksi. Kirkonkirjoihin merkitään hänen kuolinsyykseen "bröstsjukdom", ehkäpä keuhkotauti, tuberkuloosi. Anna Stina elelee Getbergillä vielä vuoteen 1868, jolloin hän kuolee vanhuuteen, 79 vuoden ikäisenä. Axel ja veljensä Anders Johan elelevät Getbergissä perheineen, mutta heistä lisää joskus toiste. 
Näin Lindströmit valtasivat Getbergin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...