30 maaliskuuta 2011

Merimies Matti Henrik Tuovisen jäljillä, osa 2

Isoisoisoisä Matti Tuovisen etsintä jatkuu. Edellisessä osassa tutustuimme hänen elämäänsä Viipurissa 1870-luvun loppupuolelta hänen kuolemaansa saakka 1918... tai ainakin yritimme, tietoa kun ei ole kovin paljon. Nyt suunta Joroisiin, missä hän syntyi 25. marraskuuta 1842:


Pientä piiperrystä, mutta klikkaamalla tekstin saa isommaksi. Jaa, et jaksa? Ei se mitään, kerron mitä siinä sanotaan: Poikalapsi Matti Henrik, isä Georg Tuovinen, äiti Anna(?) Maija Kinnunen, 29 v, asuinpaikka Katisenlax nro 8. Kummit Staffan Tolonen ja Loviisa(?) Viljakainen.

Siispä etsimään yllämainittua taloa kirkonkirjoista. Onneksi Joroisten rippikirjat vuosilta 1831-42 löytyvät Digitaaliarkistosta, siellä laatu on yleensä paljon parempaa kuin Digiarkistossa (kuka keksi antaa kahdelle arkistolle noin samanlaiset nimet?). 

Kuva: Kansallisarkiston Digitaaliarkisto
Katisenlax, olisikohan se suomeksi Katisenlahti, tai jotain sinnepäin? Numero kahdeksan kohdalla ainakin lukee: "Yrjö Tuovilain", eli oikeilla jäljillä taidetaan olla. Sieltähän he löytyvät! Perheen poika Georg Tuovinen, s. 2.6.1805 ja  vaimo Anna(?) Maria Kinnunen, s. 28.4.1813 Molemmat nimet on yliviivattu, luultavasti poismuuton yhteydessä, joten vaimon nimi jää edelleen epäselväksi. Mutta tällaista se on. 

Hiski kertoo että talollisen poika Georg Tuovin (Katisenlax 8) ja torpparin tytär Anna Maria Kinnuin (Lahalax 7) ovat menneet naimisiin 3.2.1833, joten Anna Maria tuo vaimo taitaa virallisesti olla. Samalta sivulta selviää myös, että pariskunta on käynyt ripillä noin kerran vuodessa, ja että he jossain vaiheessa ovat asuneet muualla, mutta palanneet pian takaisin saman katon alla suvun kanssa.

Samassa talossa asuu luonnollisesti muitakin Tuovisia. Sivun ylälaidasta löytyy talollinen Jöran Tuovinen, s. 1782, joka varmaan on sama "Yrjö" jonka mukaan talous on saanut nimensä. Hänen vaimonsa on Caisa Heiskain, s. 1779. Koska Georgin kohdalle on merkitty "son", voimme olettaa että tässä ovat hänen vanhempansa. Asia pitää toki vielä tarkistaa vanhemmista kirkonkirjoista.

Tässä vaiheessa kannattaa varmaan mainita, että nyt liikutaan suomenkielisellä seudulla, joten henkilöillä on todennäköisesti ollut suomalaiset nimet, vaikka ne kirkonkirjoihin on merkitty ruotsinkielisessä muodossa. Käytän tässä selvittelyvaiheessa kirkonkirjoista löytyvää versiota selkeyden vuoksi.

Talosta löytyy myös Påhl Tuovinen s. 1801, joka taitaa olla Georgin isoveli, sekä hänen kaksi vaimoaan (peräkkäistä, ei samanaikaista). Sivun alalaidasta löytyy vielä kolme son- ja dotter-merkinnöillä varustettua henkilöä: Anna Maija (s. 1815), Anders (s. 1819) ja Petter (s. 1821) Tuovinen, hekin oletettavasti Jöranin lapsia ja Georgin sisaruksia. 

Tässä vaiheessa voisi ajatella, että onpas yhdessä talossa väkeä. Mutta ei tässä vielä kaikki. Sivun alalaidasta löytyvät vielä piiat, rengit ja muut talossa asuvat. Eikä sekään riitä... vaan lapset on merkitty erilliseen Lastenkirjaan. En tiedä miksi osassa Suomea on lapset pidetty erillään talon muusta väestä. Kirkkonummella lapset on merkitty suoraan rippikirjaan aikuisten seuraksi, mutta Joroisilla ei. Lastenkirjat ovat siksi minulle vielä uusi tuttavuus. Mutta mitähän lastenkirjasta selviää?

Noh, aluksi sieltä selviää, että paikallinen pappi ei ole ollut johdonmukaisuuden ystävä. Tähän mennessä Matin isoisän nimestä löytyy jo kolmas versio: Yrjö, Jöran sekä Georg. Huokaus. Mutta se on normaalia tähän maailmanaikaan. Sivun ylälaidasta löytyy ensin talollinen Jöranin ja hänen vaimonsa Caisan nuorimmat lapset, jo yllä mainitut Anders ja Petter, jotka kumpikin on siirretty lastenkirjasta rippikirjaan 1830-luvun loppupuolella. Seuraavaksi löytyy perheen vanhemman pojan, Påhlin (Paulin) perhe ja lapset. Ja sitten on vuorossa meitä eniten kiinnostava perhe: Georg ja Anna Maria.


Georgilla ja Anna Marialla oli tässä vaiheessa neljä lasta, ja seuraavasta lastenkirjasta selviää, että viideskin ehti syntyä:
  • Gustaf Johan 1834-1840
  • Stina Lovisa s. 1837
  • Gustaf Albin s. 1839
  • Mathias Henrik s. 1842 (eli Matti)
  • Wilhelm s. 1845
Ja koska tässä nyt oltiin Matin jäljillä, jätetään vanhemmat sukulaiset rauhaan joksikin aikaa, ja keskitytään Mattiin.Hän pääsee ripille juhannuksena 1859, ja siirretään aikuisten seuraksi rippikirjaan. Kaksi vuotta myöhemmin, syksyllä 1861, sattuu ikäviä, kun Matin äiti Anna Maria kuolee. Kirjonkirjoihin merkitään syyksi "drunkad", hukkunut. Matti jää äidittömäksi 19-vuotiaana, ei ollenkaan harvinainen kohtalo aikana, jolloin suuri osa ihmisistä menetti ainakin toisen vanhempansa ennen täysi-ikäisyyttä.

Tässä vaiheessa Matti on kuitenkin jo ehtinyt muuttaa pois vanhempiensa kodista, ensin rengiksi toiseen taloon (Kaitais no 37, Rajatalo) ja sitten marraskuussa 1860 hän muuttaa... jonnekin. Rippikirjan tekstistä on vaikea saada selvää. Voisiko uusi kotipaikka olla naapurikunta Jockas, suomeksi Juva? Joroisten poismuuttaneiden luetteloita ei löydy netistä, joten asian varmistaminen ei ole helppoa. Hiskistäkään ei ole apua, sillä sieltä löytyy tältä ajanjaksolta pelkästään Juvan syntyneet. Ainakin tiedämme sen, että Matti Tuovinen ei ole saanut lapsia Juvassa.

Minne Matti Henrik Tuovinen katoaa 1860? Seuraava merkintä hänestä löytyy Viipurista, vuodelta 1877. Mitä hän teki näiden puuttuvien 17 vuoden aikana? Se jää tässä vaiheessa arvoitukseksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...