07 maaliskuuta 2011

Jumitusta

Olen ärsyttävästi jumissa vähän jokaisen sukuhaaran suhteen. Kirkkonummella olen juuttunut kahteen erilliseen Lindström -haaraan, joista toinen on asunut Skinnarsin kylässä ja toinen Munkkullassa. Olen peruuttanut ajan läpi siihen vaiheeseen, missä sukunimet loppuvat monelta, ja siirrytään pelkkiin partonyymeihin. Periaatteessa se ei ole ongelma, mutta Kirkkonummen kirkonkirjoista puuttuu useita vuosia 1700/1800-lukujen vaihteesta, ja osassa kirjoista on tallessa vain muutaman kylän osuus (tietenkin sen väärän osan), joten tietoihin jää väkisinkin aukkoja: Kuka on Henric Lindströmin isä? Entä Anders Johan Lindströmin? Mistä Anders Johan tuli Munkkullaan?

En myöskään tiedä mistä Lindström-nimen suuri suosio johtuu. Onko kyseessä:
a) joukon sukulaisia keskenään sopima nimi, jonka useampi sukuhaara otti itselleen, vai...
b) kauniin kuuloinen tai muuten vain muodikas sukunimi, jonka useampi perhe päätti ottaa, toisistaan riippumatta, vai...
c) jonkun laiskan papin päätös paiskata puolta Kirkkonummea samalla sukunimellä.

Joka tapauksessa Lindström on edelleen Kirkkonummen viidenneksi tavallisin sukunimi, ja ruotsinkielisistä sukunimistä tavallisia. Ja kun otetaan huomioon että Kirkkonummi oli jonnekin 1950-luvulle asti melkein kokonaan ruotsinkielinen, niin... Noh, Lindströmejä on paljon, enkä vielä tiedä kuka on sukua kenellekin.

Toisella puolella sukua olen taas jumissa Hedmanin suvussa. Tiedän, että Jacob Hedman (s. 1792) ja vaimonsa Lisa Nymalm (s. 1791) ovat asuneet Helsingin pitäjässä, Linkullan torpassa. He löytyvät vuosien 1827-37 kirkonkirjoista, sivulta 360. Mutta missä he asuivat ennen sitä? Edellisessä kirkonkirjassa Linkullan torpassa asuu aivan muun nimistä väkeä, mutta kirjonkirjoissa ei lue "Kommen ifrån" -kohdassa yhtään mitään. Jossain nurkassa mainittiin, että ainakin Jacob oli syntynyt Helsingin pitäjässä... mutta tästäkään en löydä jälkiä mistään. Mistä Jacob ja Lisa tulivat?

Ehkäpä sukututkimuskurssi osaa avustaa tässäkin asiassa. Odottelen sitä mielenkiinnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...