22 maaliskuuta 2011

Getberg, 2/3 manttaalia, 136 hehtaaria

Ne jotka ovat lukeneet tätä blogia, tunnistavat varmaan jo paikannimen Getberg, eli Vuohimäki. Tuonnimisellä alueella asuivat isänäitini esipolvet. Mutta millainen paikka on kyseessä? Sigbritt Backmanin kirjoittamassa kirjassa Kirkkonummen rakennuskulttuuri ja kulttuurimaisema kerrotaan seuraavaa:
Kirkkonummen kunnan omistama Getbergin tila sijaitsee kukkulalla Överbyn ja Kantvikin välisen vanhan tien varrella. Paikkaa ympäröi viljelysmaisema, joka viettää etelään. Pihapiirissä kasvaa vanhoja tammia. Getberg kuului Lindströmin suvulle 1813-1977. 
Rakennuskanta on pääasiassa peräisin 1800-luvulta. Vanha päärakennus on lähes 200 vuotta vanha komeankokoinen paritupa. Sen lisäksi on asuintalo vuodelta 1896, sauna ja kaksi aittaa, joista toinen on luultavasti 1700-luvulta. Päärakennuksen takana on navetan kivijalan jäännöksiä. Asuinrakennuksista etelään on jäännöksiä vanhasta maakellarista, johon on hakattu "AGL 1861" mikä tarkoittaa että kellarin on rakentanut Axel Gabriel Lindström.  
Lukuunottamatta pienempää asuintaloa rakennukset ovat rappeutuneita ja ne ovat käyttämättömiä.
Jostain syystä kirjassa ei kerrota sen julkaisuvuotta, mutta arvelisin että kirjalla on ikää ainakin 20 vuotta. Yllä mainittu tieto ei siis ole täysin ajankohtaista, mutta saapa siitä ainakin jotain purtavaa. Siitä miten Lindströmit saapuivat Getbergiin olenkin jo kertonut. Vuosiluku vain hämmentää: Henric Lindström nai entisen talollisen lesken jo vuonna 1810, eikä vasta 1813, niin kuin yllä väitetään. Pariskunta ehti saada lapsenkin jo vuonna 1811. Ehkä he asuivat aluksi muualla? Vai eikö Henric Lindström heti saanut tilaa haltuunsa?

Getberg kartalla. Näenkö väärin, vai lukeaako vasemmassa alakulmassa "Brinkjen"?
Kartta: Kansallisarkisto/Maanmittaushallituksen historiallinen kartta-arkisto

Getberg oli Lindströmien hallussa vuoteen 1977 saakka, mutta siinä vaiheessa minun esipolveni olivat jo ennättäneet muuttaa. Axel Gabrielilla oli nimittäin kaksi poikaa: vanhempi Axel Sigfrid ja nuorempi Anders Alfred. Axel Sigfrid peri aikanaan Getbergin tilan, kun taas Anders Alfred muutti erilliseen torppaan Getbergin maille. Torppa löytyy kirkonkirjoista nimellä Brinken tai Brinks. Siitä en kuitenkaan ole löytänyt tarkempaa tietoa mistään.

Kurkistetaanpa toiseen kirjaan. Mitä kertoo Getbergistä Algot Janssonin toimittamaan Kyrkslätt förr och nu, vuodelta 1930?
GETBERG, 2/3 mant., 136 ha, var tidigare ett par hemman och några utbysjordar, som i senare hälften av 1500-talet hörde till Jakob Henriksson (Hästesko) som frälse under Gerknäs och Sjundby och till fru Kristin i Gerknäs samt sedan till Klas Åkesson Tott. Tidtals var Getberg då öde och obrukat. Det köptes 1648 jämte andra hemman under frälse av majoren Rosenschmidt i Överby. År 1710 brukades det av Erik Andersson, som med nästan hela sin familj dog i pesten. Därefter har det innehafts av Anders Jakobsson -1747, Anders Andersson -1789 (det köptes av honom till skatte för 65 dal. silver enl. skattebrev av 22/2 1770), Karl Andersson -1809, Henrik Andersson Lindström 1813-† 1844, sonen Axel Gabriel Lindström † 1896 och därefter av sonen Axel Sigfrid Lindström.
Tässä kyllä vahvistetaan, että Henrik olisi päässyt Getbergin herraksi vuonna 1813. Vuosina 1810-1812 on omistajan kohdalla aukko. Tila on nähtävästi ollut herraton siinä vaiheessa, mutta entäs entisen talollisen leski, jonka Henrik nai? Miksi häntä ei mainita ollenkaan? Anna Stina Kämpe olisi minun mielestäni ansainnut edes maininnan.

Getbergin myöhemmistä vaiheista voidaan mainita ainakin se, että Porkkalan parenteesin aikana se oli Neuvostoliiton vallassa, ja siellä asui paljon neuvostoliittolaisia perheitä. Näistä on kerrottu ainakin kirjassa Porkkala-Udd.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...