20 maaliskuuta 2011

Äitiä etsimässä

Mainitsin aikaisemmin olevani jumissa Munkkullassa, tai siis tarkemmin sanottuna Munkkullassa asuneen Anders Johan Lindströmissä. Kaiveltuani kirkonkirjoja jonkin aikaa saatoin päätellä, että Anders Johan oli erään Anders Anderssonin poika. Mutta sitten törmäsin ongelmaan: kuka oli Anders Johanin äiti?

Kastettujen luettelosta selvisi, että Anders Johanin vanhemmat olivat Anders Andersson ja Anna Gabrielsdotter Munkkullasta. Vaikka sivu on huonosti luettavissa, on nimi Gabrielsdotter kuitenkin aivan selvä.

Kilkkaa isommaksi! Onko Anna Gabrielsdotter oikeasti Gustafsdotter?
Sitä tukee ainakin se, että alarivillä mainittua Hedvig Gabrielsdotteria ei Hellnäsistä löydy,
mutta Anna Gustafsdotterin nuorempi sisko Hedvig Gustafsdotter löytyy.


Mutta... Anders Anderssonilta löytyy kirkonkirjoista kaksi avioliittoa:
1. Avioliitto Munkkullan talollisen Johan Johanssonin tyttären, Anna Johansdotterin kanssa. Liitto päättyi Annan kuolemaan. 
2. Avioliitto Hellnäsistä kotoisin olevan Anna Gustafsdotterin kanssa. Annan kuolemasta ei ole merkintää missään, ainakaan ennen Anders Anderssonin kuolemaa. 
Ei siis mainintaa Anna Gabrielsdotterista.

Tässä on nyt muutama vaihtoehto:
1. Anna Gustafsdotter on kuollut jossain vaiheessa, ja Anders on mennyt kolmannen kerran naimisiin, taas Anna-nimisen naisen kanssa. Hiski ei tosin tällaista liittoa tunne, mutta se ei vielä merkitse mitään. Kirkonkirjojen skannauksetkin ovat potentiaalisina kuolin- ja naimisiinmenovuosina sen verran epätarkkoja ja vaikeasti luettavia, että asian tarkistaminen on hankalaa. Anders Johan on lapsista nuorin, joten nimeä ei voi tarkistaa nuorempien sisarusten kasteilmoituksista. 
Kolme samannimistä vaimoa olisi tietysti harvinaisuus, mutta ei varmaan mahdotonta. Nimien kirjo oli tähän aikaan aika paljon pienempi kuin nykyään. Esimerkkeinä useammasta samannimisestä puolisosta voidaan mainita vaikkapa Getbergin Carl Lindberg, jonka molemmat vaimot olivat nimeltään Anna Stina, tai oma isoisoisäni, jonka kumpikin vaimo oli Matilda (kuten hänen äitinsä ja siskonsakin).  
2. Papille on tullut aivopieru, ja äidin nimeksi on merkitty Anna Gabrielsdotter, vaikka oikea nimi olisi Anna Gustafsdotter. Kuulostavathan ne hieman samanlaisilta, ja kaiken lisäksi Munkkullassa on toisella tilalla asunut Anna Gabrielsdotter-niminen nainen, jonka kanssa toinen Anna on voinut sekaantua. Papin lipsahdus ei ole mitenkään ennenkuulumatonta tai uskomatonta.

Luulen kuitenkin löytäneeni oikean ratkaisun ongelmaan. En ole mistään paitsi syntyneiden luettelosta löytänyt merkintää, jonka mukaan Anna Gabrieldotter olisi ollut naimisissa Anders Anderssonin kanssa. Kummien lista on erittäin huonosti luettavissa, mutta sieltä näkyy kuitenkin sen verran, että osa kummeista on kotoisin Hellnäsistä, Anna Gustafsonin kotipaikasta.

Myöskin rippikirjassa vuosilta 1801-1806 on Anders Andersonin vaimoksi merkitty Anna Gustafsdotter, ja heidän lastensa joukossa näkyy Anders Johan, jonka syntymäaika (1795) täsmää. Anders Andersson kuoli 1803, ja vuodelta 1804 löytyy tieto että Anna Gustafsdotter, talollisen leski Munkkulla Brosta, on mennyt naimisiin Johan Lindströmin kanssa. Aivan kuten kirkonkirjoista näkyy.


Julistan siis, että koska muusta ei ole näyttöä, Anders Johanin äiti on Anna Gustafsdotter.

Sukupuu:

Anders Andersson (1743-1803) + Anna Gustafsdotter (1760-?)
|
Anders Johan Lindström (1795-1833) + Eva Elisabet Åberg (1793-1868)
|
Clara Wilhelmina Lindström (1832-1901) + Axel Gabriel Lindström (1814-1896)
|
Anders Alfred Lindström (1858-1932) + Hanna Wilhelmina Eriksson (1870-1950)
|
Gammelmummu
|
Famu
|
Isä
|
Minä

Nyt jäin vain miettimään tuliko nimi Lindström sukuun vasta Anna Gustafsdotterin toisen avioliiton myötä, vai oliko se jo ennestään käytössä. Naimisiinmenon yhteydessä Johan Lindströmin kotipaikaksi on merkitty Österbyssä sijaitseva Langisin torppa. Samasta torpasta oli kotoisin myös Anders Andersson. Ei kai Anna Gustafsdotter sentään mennyt naimisiin entisen miehensä veljen kanssa? Salliko laki tuollaisen tempun?

Kunhan Lindströmien ongelma on selvitetty, pitää alkaa tutkia Anna Gustafsdotterin kotipaikkaa, Hellnäsiä. Ihan uusi paikka minulle, mutta pikainen Hiski-haku näyttää että sielläkin olisi asunut Lindströmejä. Argh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...